Third Stream Quartet (TSQ) Latvija/Lietuva albumo pristatymas, Eglė Petrošiūtė & Marius Giedra “Homeland Quartet” (Lietuva/Olandija)

Third Stream Quartet (TSQ) Latvija/Lietuva albumo pristatymas, Eglė Petrošiūtė & Marius Giedra “Homeland Quartet” (Lietuva/Olandija)

Koncertai
2024-11-14 20:30
Kaina nuo 15.00 €
Pirkti bilietą

Priminsime, kad „Šiauliai Jazz XXIII“ – dvidešimt trečiasis tarptautinis džiazo muzikos festivalis ir jis pradžiugins kiekvieną džiazo muzika besidomintį gerbėją (festivalio 2 ir 3 dienos).

Lapkričio 14d. 20:30 Šiaulių KC MAX‘o salė

Festivalis visada skatina jaunąją kartą, ne išimtis ir dabar. Festivalį pradės 3 muzikos kūriniai, kuriuos pristatys jaunieji muzikai iš Šiaulių Sauliaus Sondeckio menų gimnazijos, vadovaujami, mokytojo ir muzikanto Aurimo Povilaičio - Jonas Zaleskis, Domas Tunikas, Erikas Jankaitis ir mokytojas Aurimas Povilaitis 

Iš karto po jų scenoje išvysime ir mėgausimės Baltijos šalių džiazu.
„Third Stream Quartet“ (TSQ) (Latvija/Lietuva) – prieš 2 metus susibūręs džiazo kvartetas, kuriame groja Erikas Miežis - vibrofonu, Andris Grunte - kontrabosu, Pranas Kentra (Lietuva) - gitara ir Indrikis Veitners - klarnetu.
Ansamblio muzika orientuota į Cool Jazz/Third Stream stilistiką, todėl, siekiant ryškesnio kamerinio ansamblinio skambesio, turėsime kiek kitaip skambančius mušamuosius.
„Trečioji srovė“ - tai džiazo ir klasikinės muzikos susiliejimo terminas. Būdingas „Trečiosios srovės“ skambesio pavyzdys - ansamblis „Modern Jazz Quartet“, taip pat klasikiniai M. Daviso ir G. Evanso įrašai „Miles Ahead“, „Porgy and Bess“ ir „Sketches of Spain“.
Programoje skambės I. Veitnerso ir E. Miežio kompozicijos bei džiazo aranžuotės.
2024 m. kovą TSQ įrašė savo pirmąją LP plokštelę Latvijos įrašų kompanijai „Jersika Records“. LP tikėtina bus išleistas 2024 m.
Apie muzikantus:
Pranas Kentra yra Vilniaus kolegijos Džiazo katedros vedėjas, 2023 m. dalyvavo „Lūznava Jazz Camp“ ir „Škiuņa“ džiazo festivalyje, buvo kelių Latvijos džiazo konkursų žiuri narys (tarp jų ir JVLMA bigbendo kompozicijos žiuri). Jis yra „Broken Glass Quartet“ bei „Reinless“ narys kartu su žinomu Lietuvos trombonininku Jevaru Jasinsku.
Naujosios kartos vibrofonininkas, kompozitorius Erikas Miežis, baigęs Bazelio muzikos akademiją Šveicarijoje, aktyviai kuria ir koncertuoja su Mikeliu Dzenuška (kurį Jūs jau turėjote galimybę išgirsti), LR bigbendu ir daugeliu kitų džiazo grupių.
Andris Grunte - vienas labiausiai patyrusių ir profesionaliausių Latvijos džiazo kontrabosininkų, nuolat koncertuojantis su žymiausiais Latvijos džiazo muzikantais ir grupėmis, tokiomis kaip „Mirage Jazz Orchestra“, R. Pauls, M. Briezkalns, M. Kalniņš ir daugeliu kitų.
Indrikis Veitners - džiazo saksofonininkas, klarnetininkas ir pedagogas. Latvijos džiazo tyrinėtojas, JVLMA džiazo katedros įkūrėjas ir vadovas. Pirmasis Latvijos radijo bigbendo narys iki jo išformavimo 1995 m. Džiazo orkestro „Mirage Jazz Orchestra" ir diksilendo „Dream Team 1935“ narys, aktyviai koncertuoja su žymiausiais Latvijos džiazo kolektyvais ir muzikantais.
Antrasis kolektyvas, kurio labai laukiau:
Eglė Petrošiūtė & Marius Giedra “Homeland Quartet” (Lietuva/Olandija)
Eglė Petrošiūtė – vienas lietuvių džiazo vokalo šviesulių tarptautinėje padangėje (labai seniai jau girdėta Šiauliai jazz scenoje). Menininkė, atstovaujama olandų leidybos kompanijos Zennez Records neseniai išleido solinį albumą “Bird’s Notes” su žymiausiu brazilų būgnininkų pasaulyje, Kiko Freitas. Gimusi muzikos mylėtojų šeimoje E.Petrošiūtė nuo mažens dainuodavo su tėvų klausomais Antonio Carlos Jobim, Ella Fitzgerald, Frank Sinatra, Louis Armstrong ir daugybe kitų įrašų. Šiandien Amsterdamo konservatorijos magistrė aktyvi plačiame projektų spektre: nuo tradicinio, šiuolaikinio, braziliško džiazo, fusion grupių iki instrumentiškai virtuoziškų orkestrų aranžuočių (Upper Austrian Jazz Orchestra, Amstel Big Band, Jazz Orchestra of Concertgebouw, Vilnius Jazz Orchestra).
Tai - lanksti dainininkė, kuri olandų ir tarptautinėje džiazo bei braziliškos muzikos scenoje yra žinoma kaip kūrybinga, truputį pašėlusi improvizuotoja, apdovanota šiltu išskirtiniu tembru ir smalsumu studijuoti balsą kaip instrumentą. Nuolat keliaujanti po Europą ir Braziliją E.Petrošiūtė niekada nepamiršta ir Lietuvos, dažnai į ją grįžinėja ir veža nuostabiausius sutiktus muzikus. Kartais - tie toli sutikti muzikai patys yra lietuviai. 
Šįkart E. Petrošiūtė pristato projektą su ypatingu pačios jauniausios džiazmenų kartos talentu: pianistu, kompozitoriumi ir aranžuotoju Mariumi Giedra (kuris aranžavo kai kuriuos Gin‘Gas kūrinius), Amsterdamo konservatorijos magistrantu, su kuriuo susipažino būtent Nyderlanduose. Festivalyje nuskambėsiantis “Homeland Quartet” yra apie tai, kad namuose groti yra ir jaukiausia, ir jautriausia, ir didžiausia atsakomybė, kuomet visada norisi atvežti tik pačius tyriausius, ypatingiausius ir gražiausius dalykus. Tai yra ir apie tai, kad per paskutinius penkiolika metų užaugo nauja džiazo karta, kuri jau spėjo apkeliauti didelę dalį pasaulio, iš arti pažino skirtingas kultūras, jose gyveno ir mokėsi iš tarptautinio žinomumo grandų. Ji - ambicinga. Ji turi ir nori daug ką papasakoti, o klausytis jos - įdomu ir verta.
Išsiilgę tėvynės jauni muzikai dalinsis gražiausiais atrastais džiazo lobyno kūriniais ir savo kompozicijomis, o jiems asistuos gerai Lietuvoje pažįstami vilkai: kontrabosistas Vytis Nivinskas - pirmasis Lietuvoje džiazo doktorantas, bei būgnininkas Tuomas J. Räsänen - žymiausio pasaulyje Berklio muzikos koledžo alumnas.
Apie Eglę Petrošiūtę
“Nuostabus dainavimas! Žaviuosi “Bird’s Notes” dinamiškumu, ritmika ir harmonija” – Rosa Passos (legendinė brazilų dainininkė, ikona).
“Šis albumas leidžia pasimėgauti Petrošiūtės talentu. Jos sukurta daina „Bird’s Notes“ skirta tapti laisvam kuriant ir vėliau atrandant naujas pažinimo erdves. Kaip paukštis, laisvai ir atvirai kylantis į dangų, Eglė skrieja aukštyn ir žadina dvasią. Jos albumas pasižymi elegancija, rafinuotumu ir netikėtais posūkiais“ – Sammy Stein (džiazo žurnalistė, rašytoja, apžvalgininkė, knygų autorė)
Video:
https://www.youtube.com/watch?v=eNNqZrEmm9Y
https://www.youtube.com/watch?v=A1kPFYXpj8Y
https://www.youtube.com/watch?v=ePspgk7YzSg&t=5s

 

Lapkričio 14 dienos koncertus pristato: „S-Plius“ ir „Generalis“
 

Pagrindinė renginio informacija

Nuolaidos netaikomos

Renginio trukmė 180 min.

Petrauka yra, veiks baras

Nemokamai vaikai iki 8 m.

Svarbi informacija

  • Bilietus įsigyti galima visose TICKET MARKET kasose (žr. bilietų kasos) bei internetu
  • Bilietams yra taikomi mokesčiai
  • Bilietai yra negrąžinami ir nekeičiami, nebent nurodyta kitaip renginio aprašyme.
Renginio organizatorius prisiima visišką atsakomybę dėl renginio, jo vykdymo, neįvykimo, kokybės, turinio, pateikiamos informacijos apie renginį ir visų kitų su renginiu susijusių aplinkybių. TICKET MARKET teikia renginio organizatoriui tik bilietų platinimo paslaugą ir už renginį bei jo vykdymą neatsako. TICKET MARKET veikia kaip atsiskleidęs tarpininkas.
JUS TAIP PAT GALI SUDOMINTI